Transglutamináza - potravinový aditivum a potravinový enzym
Transglutamináza je potravinový aditiv, je to enzym, který vytváří křížové vazby mezi molekulami bílkovin. Hlavní produktové skupiny s použitím Transglutaminázy: masné výrobky, výrobky z klobás a šunky, mořské plody, pekárenské výrobky, mléčné a veganské produkty.
Existují výhody používání TG:
* Zlepšuje texturu masa a spojení mezi kusy masa
* Snižuje fosfáty
* Snižuje ztrátu vody během vaření
* Zlepšuje konečnou texturu v nízkosodíkových produktech
* Zlepšuje texturu a elasticitu
* Zvyšuje pevnost gelu, usnadňuje ztrátu bílkovin
* Snižuje obsah gum a želatin
atd.
Nejvíce se používá pro: masné výrobky, mléčné výrobky, mořské plody, pekárenské výrobky, sýrové/tvarohové výrobky, veganské produkty.